Mary Kemper uit Terborg volgt haar hart
Na een hersenbloeding bleef Mary vol vertrouwen dat verbetering altijd mogelijk is. Dat vertrouwen bleek terechtMary Kemper uit Terborg is een vrouw die haar hart volgt. In het volste vertrouwen dat er altijd weer wat op haar pad komt.

Toen ze op de Wandel & Fietsbeurs een meisje enthousiast hoorde vertellen over een fietsavontuur, besloot ze zelf ook te willen fietsen. Van Amsterdam naar Rome. Op 1 februari 2017 nam ze ontslag op haar werk. De twaalf jaar als managementassistent en communicatiemedewerker bij Zozijn waren mooi geweest. Het plan was om een paar maanden te trainen en in mei te vertrekken.
Eind januari 2017 ging de sportieve Mary een vriend van haar zoon aanmoedigen die meedeed aan het WK Veldrijden in Luxemburg. Op het station in
Luxemburg-Stad trof ze haar dochter. Vrijwel direct daarna voelde ze een tinteling in haar linkerwang. Er knapte iets in haar hoofd. Ze wist het direct:
dit is een hersenbloeding of herseninfarct. Haar dochter belde een ambulance. Van een lokaal ziekenhuis werd Mary uit voorzorg overgebracht naar een
academisch ziekenhuis. Na twee dagen stopte de bloeding.
Na de hersenbloeding zijn de gevolgen voor haar ingrijpend. Toch ervaart zij nog steeds verbetering. Ze zoekt dan ook voortdurend naar mogelijkheden hiervoor. "Na hersenletsel is er meer mogelijk dan je denkt. Ik wil dat graag delen met lotgenoten." Dat doet ze met een fototentoonstelling, in combinatie met lezingen. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Charles Keijser, die Mary al jarenlang kent. "Charles maakte die foto's voor een workshop die hij volgde. De foto’s brengen drie maanden van mijn revalidatieproces in beeld. Sommigen van mijn vrienden raakten er zelfs door ontroerd. Ik vond het zonde om de foto's in een kast op te bergen. Zo ontstond het idee van de fototentoonstelling."

De tentoonstelling heeft de titel 'Vol vertrouwen' en was eind 2024 te zien in verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg. "Van het een kwam het ander", vervolgt Mary. "Omdat ik graag wil uitdragen dat er na hersenletsel nog veel mogelijk is, kreeg ik het idee om lezingen te koppelen aan de tentoonstelling. En dus gaf ze ook zesmaal een lezing in het Antonia."
Vol vertrouwen
Mary was altijd een actieve, ondernemende vrouw. Dat is ze nog steeds, ondanks de beperkingen door haar hersenletsel. Zo loopt zij door een halfzijdige verlamming moeilijk, is ze snel vermoeid, heeft ze zenuwpijn aan de linkerhelft van haar gezicht, en is ze met name voor geluid prikkelgevoelig. "Na mijn revalidatie was ik ervan overtuigd dat ik op veel fronten kon verbeteren. Daar had ik het volste vertrouwen in. Daarom is de titel van de tentoonstelling ook 'Vol vertrouwen'", vertelt Mary.
De fototentoonstelling 'Vol vertrouwen' is mogelijk gemaakt door Stichting Hulpfonds Gehandicapten en Azora Zorg.'
Benieuwd naar het verhaal en de weg die Mary heeft doorlopen, download hier het Boekje Fototentoonstelling "Vol vertrouwen".
Bijgaande foto's van de opening van de tentoonstelling zijn gemaakt door Roel Kleinpenning

